Varia

 Sculpturi neconventionale

Timp de secole sculptura a fost asociata cu ideea de imobilitate, ramanand in sarcina privitorului sa creeze un scenariu dinamic pornind de la impresia lasata de o opera. Spre deosebire de viziunea clasica, sculpturile kinetice inceraca sa realizeze masinarii cat mai complexe - uneori cu sute de mii de componente - care sa fie capabile de miscari ingenioase si sa indeplineasca functii din ce in ce mai sofisticate. Prezentam mai jos un artist neconventional si uimitoarele sale creatii.
Theo Jansen este un artist olandez care utilizeaza tuburi de PVC, sticle de plastic, textile si  hartie pentru a crea uriase sculpturi care se deplaseaza cu ajutorul energiei eoliene. Ultima generatie de sculpturi contine senzori meniti sa impiedice masinariile sa intre in mare sau sa sa le permita sa aiba o anumita traiectorie.
Daca doriti sa aflati mai multe despre Theo Jensen, vizitati saitul http://www.strandbeest.com/.






.....................................................................................................
Reprofesionalizarea Romaniei

Primul raport al Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare (IPID) a infatisat o retrospectiva istorica a formarii elitelor profesionale si a rolului acestora in diferite etape de dezvoltare a Romaniei. In capitolul final, pornind de la imperativul de a opera o schimbare profunda si radicala a mentalitatii in ceea ce priveste rolul si functiile elitelor intelectuale in societatea moderna, se formulau succinct unele recomandari privind masurile prioritare, pe termen scurt si mediu, in vederea remedierii gravelor deficiente semnalate pe parcursul lucrarii si racordarii depline a Romaniei, ca tara membra a Uniunii Europene, la cerintele secolului XXI, adica ale societatii bazate pe invatare si cunoastere.
Raspunzand interesului activ manifestat de specialisti si de publicul larg fata de Raportul IPID-2008, culegerea de fata isi propune sa faca un nou pas inainte, oferind cititorilor elemente pentru o reflectie mai aprofundata asupra importantei factorului uman in dezvoltarea societatii romanesti, acum si in perspectiva urmatoarelor decenii.
Cei mai multi dintre semnatarii contributiilor la acest Raport au avut experienta singulara de a fi participat pe parcursul intregului an 2008 la elaborarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei orizonturi 2013-2020-2030, fie in cadrul Consiliului Stiintific sub egida Academiei Romane, fie in cadrul Grupului de Redactare. Exercitiul lucrului in comun la o intreprindere de asemenea amploare si complexitate ne indreptateste intr-o oarecare masura sa abordam cu mai putina sfiala problematica sensibila a factorului uman in perspectiva dezvoltarii Romaniei de maine.
Prezentul Raport nu isi propune sa schiteze o strategie sau un plan de actiune cuprinzator ci doar sa aduca in atentia publica unele elemente de judecata pentru elaborarea viitoare, dar neintarziata, a unui program coerent care sa imbine intr-o viziune unitara masurile care se impun pentru valorificarea optima a capitalului uman existent si dezvoltarea lui in perspectiva in conformitate cu principiile dezvoltarii durabile si cu interesul national bine cumpanit al Romaniei in context european.


http://www.ipid.ro/documente/rr1_ro.pdf
...................................................................................................

NOAPTEA MUZEELOR