duminică, 8 mai 2011

Fundaţia Euro-Mediteraneană Anna Lindh

Fundaţia Euro-Mediteraneană Anna Lindh este o fundaţie internaţională creată în 2005 de catre Consiliul Euro-Mediteranean de Miniştrii cu scopul de a promova cooperarea şi dialogul în zonă.
A fost creată în contextual unui acord de cooperare global între Uniunea Europeană şi Partenerii Mediteraneeni, acord cunoscut ca Declaraţia Barcelona.
Din anul 2007, Fundatia Universitara a Marii Negre a fost desemnata de catre Ministerul Afacerilor Externe drept coordonatoarea Retelei Nationale a Romaniei a ALF. Mai multe informatii despre ALF-Romania la adresa http://fumn-alfnetworkromania.blogspot.com/.

Misiune
Fundaţia joacă un rol crucial în modelarea spaţiului euro-mediteranean într-o zonă de cooperare, mobilitate şi pace. Contribuie activ la:
  • Promovarea cunoaşterii, recunoaşterii şi a respectului reciproc între religii şi credinţe, culturi şi valori; 
  • Identificarea, dezvoltarea şi promovarea zonei de convergenţă culturală între ţările euro-mediteraneene şi oameni; 
  • Încurajarea iniţiativelor care urmăresc promovarea dialogului; 
  • Promovarea dimensiunii umane a parteneriatului euro-mediteranean, dar şi consolidarea ordinii legii şi libertăţilor de bază; 
  • Sublinierea importanţei vitale ca toţi partenerii să încurajeze în toate privinţele, la nivel bilateral sau multicultural, dezvoltarea dimensiunii culturale şi umane în cadrul parteneriatului euro-mediteranean



 Acoperire geografica
Fundaţia este activă în cele 37 de state din cadrul Parteneriatului Euro-Mediteranean şi anume:
-    cele 27 de state europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Findlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie.
-   Cei 10 parteneri mediteraneeni: Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Moroco, Palestina, Siria, Tunisia, Turcia.

Structura

Fundaţia Anna Lindh este structurată ca o reţea de reţele. Aceasta include:
-   membrii reţelei: S-a format o reţea de instituţii interesate activ de promovarea dialogului între culturile din zona euro-mediteraneană. Lucrând în domenii diverse, toţi membrii contribuie la crearea unei zone de înţelegere reciprocă în regiunea euro-mediteraneană.
-   Coordonatorii de reţele: În momentul creării Fundaţiei Anna Lindh, fiecare guvern al celor 37 de state au numit o organizatie naţională drept coordonator al reţelei. Principalul rol al acestuia este suţinerea unităţii reţelei ALF şi reprezentarea Fundaţiei la nivel naţional.
-   Sediul Fundaţiei: Sediul situat în Alexandria, Egipt coordonează reţeaua sub conducerea Directorului Executiv. Preşedintele Fundaţiei este responsabil atât de afacerile externe, precum şi de prezidarea Consiliului (Advisory Council) care face recomandări Consiliului de Guvernatori (Board of Governors).


Programul şi resursele noastre
Fundaţia Anna Lindh oferă membrilor o varietate de servicii pentru promovarea dialogului intercultural şi a cunoaşterii. Susţine organizarea societăţii civile şi stimulează acţiunile colective.

Program şi campanii

Fundaţia organizează şi co-organizează proiectele care suţin dialogul euro-mediteranean. Lucrează în parteneriat cu reţelele sale şi cu instituţii regionale şi internaţionale precum UNESCO şi Consiliul Europei. Printre proiectele importante implementate în primul program de trei ani se numără workshop-uri şi programe de instruire, expoziţii de artă, activităţi de instruire a cadrelor didactice, întâlniri cu experţi, precum şi campanii de genul „Construieşte o punte” şi „1001 de acţiuni pentru dialog” (www.1001actions.org).

Oportunităţi de finanţare – fonduri ALF

Fundaţia acordă finanţare pentru implementarea de proiecte multiculturale în regiunea euro – mediteraneană. În fiecare an, sunt anunţate apeluri pentru finanţare pentru a selecta proiectele care promovează în cel mai bun mod dialogul în regiune. Pe parcursul ultimilor doi ani, au existat 6 apeluri pentru finanţare şi peste 1000 de organizaţii au beneficiat de ajutorul fundaţiei.


Premii
Fundaţia oferă premii anual:
-          Premiul EuroMed pentru Dialog între Culturi sărbătoreşte reuşitele indivizilor şi organizaţiilor în promovarea dialogului. Este oferit în parteneriat cu Fondazione Mediterraneo.
-          Premiul de Jurnalism pentru Dialog Cultural răsplăteşte producţiile jurnalistice excepţionale care contribuie la dialogul între culturi în regiunea euro-mediteraneană. Este oferit în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor.

Îmbunătăţirea sinergiilor între membri

Considerând că diversitatea Reţelei reprezintă o parte a unicităţii sale şi bazându-se pe motivaţia membrilor săi pentru a contribui activ la promovarea dialogului euro-mediteranean, Fundaţia Anna Lindh urmăreşte încurajarea sinergiilor prin:
-          Oferirea de informaţii referitoare la state, reţele şi membrii: Secţiunea privitoarea la Reţeaua de Reţele din cadrul site-ului ALF oferă posibiliatea de a intra în posesia de informaţii cu privire la diferite reţele.
-          Sprijin acordat membrilor în găsirea de parteneri: O bază de date online a reţelei oferă o descriere detaliată a tuturor membrilor. Această bază de date reprezintă o unealtă utilă în găsirea de parteneri.
-          Organizarea de întâlniri între membrii: ALF susţine organizarea de întâlniri între membrii la nivel naţional. La nivel internaţional, evenimentele organizate în cadrul programului Anna Lindh oferă de asemenea posibilitatea cunoaşterii membrilor din alte state.


  Instruirea membrilor:
Fundaţia oferă programe de instruire (traininguri) cu scopul de a le îmbunătăţi capacitatea acestora în dezvoltarea de proiecte regionale. Printre subiecte se numără dezvoltarea şi gestiunea reţelei, dezvoltarea unui proiect, aplicarea pentru fonduri, instruirea cadrelor didactice etc.

Observator al tendinţelor socio-culturale euro-mediteraneene
Fundaţia îşi asumă rolul de observator a coexistenţei în regiune prin dezvoltarea portalului său online şi prin publicarea unui raport anual care măsoară temperatura coexistenţei în regiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu