duminică, 8 mai 2011

Cine suntem

Fundatia Universitara a Marii Negre (FUMN) a fost înfiintata în 1992 ca organizatie non-guvernamentala si non-profit, care activeaza pentru crearea unei spatiu al cooperarii academice si culturale în regiunea Marii Negre. Prilejul a fost dat de crearea organizatiilor, guvernamentala si parlamentara, ale Marii Negre. La reuniunea de vârf de la Istanbul, initiativa unui „grup de profesori români”, în frunte cu diplomatul si academicianul Mircea Malita, a fost anuntata oficial, ceea ce a dat drept de intâietate României, determinând celelalte tari sa aleaga initiative în alte domenii. FUMN a ramas astfel si prima organizatie din domeniul societatii civile care îsi propunea sa sustina în acest plan ideile de cooperare urmarite de forurile oficiale ale tarilor membre (România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina ca tari riverane, la care s-au alaturat Armenia, Azerbaijanul, Grecia, Moldova si Albania).


Prin misiunea, experienta si competentele sale unice în Europa de Sud-Est, pe parcursul celor 20 ani de activitate FUMN a devenit o institutie cu profil bine definit, dezvoltând programe de cercetare si instruire post-universitara în domenii de maxim interes pentru Europa si regiunea Marii Negre.
Prin activitatea sa, FUMN îsi propune sa raspunda unor nevoi urgente, insuficient acoperite de programele oficiale si guvernamentale ale regiunii, activând pentru consolidarea societatii civile si a comunitatii academice, pentru sprijinirea eforturilor tarilor din Europa de Sud-Est în rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme actuale: consolidarea pacii, prevenirea conflictelor, buna guvernanta, învatamânt si TIC, restructurarea economica, integrarea în circuitul economic regional si mondial, schimbarea mentalitatii privind modernitatea, toleranta, capacitate de a participa în proiecte comune, o buna vecinatate si parteneriat regional.
În cei 20 ani de activitate, FUMN a oferit aproape 150 de cursuri de vara internationale pentru specialisti din diverse domenii si cercetatori, studenti si tineri absolventi de universitate, gazduind anual peste 1000 de participanti din peste 40 de tari. În ultimii ani, FUMN a devenit gazda unor noi grupuri de cercetare, experienta si cadrul sau de lucru devenind o platforma comuna pentru proiecte si centre de studii.

Din anul 2007, Fundatia Universitara a Marii Negre a fost desemnata de catre Ministerul Afacerilor Externe drept coordonatoarea Retelei Nationale a Fundaţiei Euro-Mediteraneene Anna Lindh, retea formata in momentul de fata din 20 de ONG-uri.
 

Înca de la înfiintare, FUMN s-a bucurat de orientarea si patronajul unui mare numar de personalitati din întreaga lume, precum si de îndrumarea unor organizatii internationale ca UNESCO, UNITAR, UNU, CEPES. În 1999, FUMN i s-a acordat Statut Special Consultativ pe lânga ECOSOC/ONU ca ONG international, stabilind reprezentante permanente la New York, Geneva si Viena.
Consiliul Stiintific a avut initial ca Presedinte de onoare pe Jacques Yves Cousteau si a numarat personalitati din lumea stiintei, culturii si politicii: trei laureati ai Premiului Nobel, trei fosti presedinti de state, presedinti de organizatii internationale, rectori si universitari, scriitori si savanti.

Cercetare 
Prima carte publicatã în editura sa a fost lucrarea Profesorului Gheorghe Păun: Artificial Life. Grammatical Models.
FUMN a cooperat strâns cu Prof. Gheorghe Păun (Institutul de Matematicã al Academiei Române), Prof. Cristian Calude (New Zealand, University of Auckland, Department of Computer Science) şi cu şcoala de lingvisticã matematică a Acad. Solomon Marcus în domeniul calculului neconvenţional.
Cercetările de ecologie şi biologie marinã s-au efectuat în colaborare cu Institutul de Studii Marine din Constanţa şi cu Institutul de Ecologie şi Geologie Marinã (Prof. Panin, Prof. Gomoiu şi Prof. Bologa , membri corespondenţi ai Academiei Române).
Cele două centre permanente de  cercetare ale FUMN sunt Centrul pentru Studierea si Prevenirea Conflictelor şi Laboratorul pentru Tehnologia Informatiei in Educatie.


Centrul pentru Studierea si Prevenirea Conflictelor
Corespunzător locului pe care studiul conflictelor îl ocupã în preocupările FUMN, a fost creat Centrul pentru Studierea ŞI PrevenirEA Conflictelor, a cărui dimensiune regionalã a fost sprijinitã după 2000 printr-un proiect ONU şi de către un grant ştiinţific naţional prin programul CERES al Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
În fiecare an, cel puţin un curs sau o reuniune a fost consacratã prevenirii sau rezolvării pe cale paşnicã a conflictelor. Un loc principal l-au ocupat teoria şi practica negocierilor. Treptat s-a conturat din dezbaterile care au antrenat numeroşi specialişti ai Balcanilor şi zonei Mãrii Negre, abordări noi bazate pe experienţele acestor regiuni şi ale Europei, cristalizate sub numele "şcoala proiectului comun" sau "şcoala de la Marea Neagrã". Un simpozion organizat în 1997 la Mangalia cu sprijinul instituţiilor elveţiene, a fost un moment de răscruce în fixarea  acestor idei. Ţinute  în prezenţa Secretarului General  BSEC, lucrările  au fost publicate în limba engleză într-un număr special al revistei Romanian Journal of Internaţional Affairs sub titlul Conflictele de la Marea Neagră
În decembrie 2001 împreună cu Fundaţia Ebert Stiftung, FUMN a organizat simpozionul "Noua generaţie de conflicte a sec.XXI". Seria de studii a fost iniţiatã prin publicarea unui articol al Prof. Radovan Vukadinovic (Croaţia).

Laboratorul pentru tehnologia informatiei in educatie
Cercetare şi dezvoltare în domeniul noilor aplicaţii ale Tehnologiei Informaţiei pentru învăţământul superior. FUMN a creat LABORATORUL pentru TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI ÎN EDUCAŢIE cu scopul oferii soluţii inovative problemelor actuale ale integrării sistemelor tehnologice, de cunoaştere şi învăţare în cadrul noii Societăţi a Cunoaşterii. În contextul transformărilor globale din domeniul educaţiei, LITE îşi propune:
    > promovarea inovaţiei în sistemul educaţional, participând activ la crearea componentelor noii Societăţii Informaţionale
    > participare activă la procesul de reformă a învăţământului în România şi asistenţă pentru eforturi similare din alte ţări;
   > sprijinirea procesului de creare a unui sistem de învăţământ superior deschis, bine integrat la nivel internaţional, în România şi regiunea Mării Negre.


Initiative regionale
FUMN a iniţiat crearea unei reţele de Universităţi a Mării Negre, bazându-se pe schimbul de experienţă cu Universitatea Mării Baltice (Uppsalla) şi cu Universitatea Mării Mediterane (Roma). Printr-o reuniune pregătitoare şi o Conferinţă constitutivă, organizată împreună cu Universitatea din Constanţa al cărei rector, a devenit primul preşedinte al reţelei, a fost creată BSUN. În prezent BSUN numără peste 100 de universităţi. Preşedintele, turc a organizat Conferinţa de la Istanbul (2000) şi preşedintele următor, azer, pe cea de la Baku (2002). Numeroase activităţi FUMN au drept colaboratori principali membri ai BSUN.
În prezent BSUN a creat în sânul său Consorţiul de universităţi pentru studiul prevenirii conflictelor condus de CPSC al FUMN şi Centrul pentru studiul tehnologiilor informatice în educaţia superioară condus de LITE.
Astfel a fost formalizată colaborarea cu cele 100 de universităţi, care pe aceste două teme reprezintă partenerii noştri constanţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu